26.08.2017 XC Úvaly + Trail Zahaj školní rok pětkou

Sdílení

XC Úvaly, závod na MTB, jsem absolvoval už loni. Jedná se o poslední závod ze série Tři+ pro zdraví. Letos jsem chtěl absolvovat všechny závody, ale bohužel se mi nepodařilo sehnat parťáka pro Klánovický miniAdventure a tudíž mi bylo celkové pořadí zapovězeno, protože na MTBO dvojic se dalo najet nejvíce bodů, loni jsme měli s bráchou skoro plný počet. Nu což. V rámci tohoto již tradičního bajkového závodu se od loňska pořádá i běžecký závod, loni jen 5 km, letos již možnost výběru jak 5, tak 10 km. Kdo absolvuje kombinaci kolo + běh (libovolná vzdálenost), může soutěžit i v další kategorii úvalský "tvrďák". Minule jsem abolvoval celou kombinaci, takže letos jsem si to chtěl zopakovat. Jen zamrzelo, že se to krylo s Pilmanem (1/2 IM na Žďársku), který jsem si letos chtěl zajet a navíc bych získal potřebné body do Czechman bodování. Takto mi jeden závod chybí, protože DoksyRace taky nestihnu (kryje se to s rodinnou oslavou).

Protože loni byl jubilejní desátý ročník, rozhodli se organizátoři kolem Ondry Brouska pro změnu tratě MTB závodu. Trošku mě to zamrzelo, protože jsem si chtěl porovnat čas a případný progres. Nová trasa je divácky atraktivnější i přesto, že se jede jen na čtyři okruhy, místo loňských pět. Délka jednoho okruhu je cca 6 km, celkově to tak je cca 25 km. Přes prostor startu se projíždí vícekrát, takže diváci uvidí své závodníky častěji. Trasa je náročnější, je tam více technických pasáží (např. vyhrkaná cesta přes pole, kterou  opravdu nemám rád), více náročných stoupání a sjezdů.

Letos jsem na bajku moc nenajezdil, takže mi bylo jasné, že to žádný zázrak nebude. Na startu jsem se tak zařadil poslušně na zadní místa, ať zbytečně neblokuji místo rychlejším. Na závod jsem se těšil a doufal, že se nebudu moc trápit. První kolo jsem nepřepálil a myslím, že jsem si dobře rozložil síly. V kopcích jsem měl sílu a hromadu závodníků předjížděl, v techničtějších pasážích a z kopce jsem zase dostal na frak já. Vcelku očekávaný průběh. Bylo z toho nakonec 22. místo v kategorii. Žádný zázrak, ale tyto závody zase ryzí hobíci moc nejezdí 🙂 .

Pro běžeckou část platí pravidlo, "čím rychleji jedeš na bajku, tím víc času na regeneraci máš". No mi ho zbývalo jen 40 minut. Snažil jsem se moc nevychladnout a poctivě doplňovat tekutiny. Rozhodl jsem se běžet jen jeden okruh, měl jsem ještě večer jet k našim na Moravu a nechtěl jsem se úplně zřídit. Rozběhl jsem to rychleji, ale zhruba v půlce už to začalo skřípat a běželo se mi ztuha. V posledním prudkém stoupání až k vysílači jsem si musel i pár metrů popojít. Naštěstí na mě houkl Ondra Teplý a tak jsem se na něj přilepil. Kopec jsem tak jakžtakž vyběhl a zbýval už tak jen závěrečný seběh a poslední osmistovka po rovině a přes terénní nerovnosti (místní specialitka). Bylo z toho na běžeckou pětku celkové páté místo = spokojenost.

 

Výsledky vše (xlsx)

Fotogalerie

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..